Our Vios got ‘kissed’ again?

InsyaAllah, this would be a very short posting. Just to share with all of you out there… berhati-hati di jalan raya!

Well, how much berhati more could you go, when it is your green light to turn right to Permatang Badak, and you were driving slowly or fastly enough as one can imagine, after stopping at the red light, turning right while pleasantly sembang2 dengan anak2 dalam kereta, when suddenly, out of nowhere (since all the other vehicles from the other side were not in motion at all) a motorcycle with two persons on it, dengan speed yg terlalu laju, without stopping at the red light, tiba2 menghentam the left side of our vios!!

Luckily I managed to stop right on time, Alhamdulillah. Can’t imaging what will happen if I didn’t. Rather than hitting the front left side of the car, it might hit the middle part and hurt all my three kids inside, or the tangki minyak yang jadi sasarannya. It was a very high impact hit, for both of them melayang atas our wind shield, cracked and shattered it to pieces before they flew again and hit the road very hard, and both of them broke their legs!! Subhanallah…

I hope they have learnt their lessons! Patuhi lampu isyarat, patuhi peraturan. Rules are made to be obeyed, not to be broken.

Yang ana ralatnya, dalam menggigil ana keluar tengok budak berdua yg cedera tu, ada yg witnessed betul2 and they knew siapa yg benar2 bersalah, ada yg sanggup ke balai untuk jadi saksi, terima kasih sangat2. Tapi, dalam ramai2 tu, ada jugak yang boleh kata;

“Antara kereta dengan motor, kereta salah. Bawa tu kena tengok keliling dan hati2 dengan motor, basikal dan pejalan kaki”

Ana jawab, “Tapi ni kat traffic light, dia yg langgar lampu isyarat, laju dari sana tak behenti langsung. Tak kan saya jugak yang salah…?”

And that motocyclist boleh jawab,

“tak kira apa pun, hanya kerana dia salah, kereta tak boleh saja nak langgar dia.”

AllahuAkbar! Ana tak boleh duduk lama kat situ, ana bergerak ke tempat lain sementara tunggu suami dari Gambang.

Soalnya sekarang, sapa yang langgar sapa? Ana langgar dia ke? Dia yang langgar ana? Bukan ke selama ni, memang kita duk jaga motor2 ni, bukan depa jaga diri sendiri, ciluk sana, ciluk sini, ikut suka depa, kita yang seriaunya, bila macam ni pun, kita jugak yang salah??? Hello! Not at the traffic light ok, bila terang2an kamu melanggar peraturan… don’t put the blame on others, please.

Mujurlah, bila laporan dibuat, memanglah jelas sapa yang bersalahnya.

Ana belajar di sini, dalam banyak perkara, pilihan ditangan kita. Kali ini ana memilih untuk lari meninggalkan suasana yang mungkin membawa kepada pertengkaran yg buruk. Kalau ikutkan hati yang marah, mudah je nak dipadan mukakan aje pada yg terbaring di jalan tu, dan bertegang leher bertekak dengan motorist tadi , tapi apa gunanya? Tak bawa ke mana pun… Saksi yg lain pun penuh jalan waktu tu, ana pasrah je…

Dulu, waktu Adam accident, kes yg serupa juga berlaku. Budak kecil (Adam) tu yg disalahkan kerana berpuasa, tak larat nak naik bas!! Subhanallah…. Cepat sangat kita suka menyalahkan orang lain! Itulah manusia! Suka lari dari tanggungjawab, dan menuding pada orang lain.

Sampai di rumah, anak kecik ana bersuara,

“Kesian vios!”

Kakak dia ketawakan je, kenapa kesian kat vios pulak?

“Dah dua kali vios masuk work shop, semua sebab orang yang langgar dia.”

Nak buat macamana… vios terlalu ‘comel’ kot, maka selalulah dapat ‘kiss’.

Sorry, dalam kalut tu, tak sempat nak ambil wajah remuk vios…. tunggu dia sihat dululah ye!

3 thoughts on “Our Vios got ‘kissed’ again?

  1. alhamdulillah k meen dan anak2 tak apa2.
    Mmg padan lah ngan muka dengan 2 org tu….moga jadi
    pengajaran kat dorang…… klu tak insaf gak bukan takat patah kaki je nanti…..

  2. Alhamdulillah.

    Dlu mase kecik pernah jgak eksiden dgn motor ni. Diorg yg langgar, alih2 diorg ckp my father yg salah. Insurance pon kna byr utk diorg. Diorg xkan serik2 kalau xjadi ape2. Kalau Allah izin tarik nyawa salah sorg, br nk nyesal.

    Sian Vios, hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s