Archive | November 2009

The New Member, akhirnya tiba

Assalamualaikum to all readers,

"permata hati Aja n Afif"

Just after less then 3 hours menjengah dunia

Alhamdulillah, on the 6th of Nov 2009 (overdue 9 hari), a 3.3kg baby boy was born at 5.44pm to a couple of young mom and dad, Siti Hajar Muzee bt Mustafa, and our son Afif b Badhrulhisham…both 24 years old. So that means, we are now grand Ma and grand Pa!!!At the age of 46, we are already grand parents. To some, ‘mudanya dah jadi atok dan nenek!!’, but to us, after 26 years of marriage, my mom in law herself jadi nenek at the age of 42, kami ni, ‘no big deal’ la kan?

Continue reading

Nafsu, Bila dibiarkan…

22 Oct lepas, hari Khamis, ana ke KL sorang sorang naik bas dari Kuantan. No big deal sangat. Tiap hari ada je  manusia yg naik bas dari sana ke sini, dari sini ke sana…. perkara biasa. Tiada yg luar biasanya.

Cuma, bila dalam perjalanan, kita tak sibuk macam selalu, so otak kita ligat berfikir setelah mata memerhati sekeliling. Ana perhatikan muda mudi yg sama2 dalam bas, maupun yg berada di luar bas, samada di Kuantan, atau Temerloh ketika berhenti berehat, apa tah lagi di KL. Subhanallah….beginikah anak2 muda Islam Malaysia sekarang? Persis anak2 muda US sewaktu ana di sana puluhan tahun yg lalu. Apa kita tak mahu ambil iktibar dari apa yg berlaku di US kebelakangan ini? Perlukah kita mengambil semuanya dari sana (barat), atas tiket kemodenan? Segalanya nak kita cedok dari sana, hatta dengan hampasnya sekali? Keruntuhan moral mereka yg menjunam teruk, tak pernah kita nak ambil pusing?

Hairan! Yang baik dari mereka, sedikit sekali kita ambil utk diguna pakai dalam hidup kita. Apa contoh yg baiknya?

1. Kesungguhan mereka melaksanakan sesuatu tugasan.

2. Menepati masa apabila berjanji.

3. Planning yg mantap sebelum memulakan sesuatu kerja.

4. Mengutamakan ‘content’ dari containernya…. isi lebih dititik beratkan dari luaran yg berupa ceremonial

5. Dan banyak lagi kebaikan lainnya, bukan setakat hiburan semata

Continue reading