Archive | January 8, 2010

Kembara – 2

So, what happened next?

How do I feel, missing my purse at the very first day of my ‘journey’ which I longed so much?

Like I already said, kalau kata I didn’t feel anything, memang ana tipu… Macam2 yg menerjah hati dan fikiran ana pertama kali menyedari kehilangan itu. Ana rasa malu nak heboh ke orang lain, terasa malu kerana Allah ‘menghukum’ ana di hari pertama ana menjadi tetamuNya, seolah2 Allah tak terima kedatangan ana. Ana terlalai untuk mencari keadilan Allah (dipukulan pertama) atas hukumanNya pada diri ana.

Cuba mententeramkan hati dengan solat2 sunat sebelum menjelang azan subuh, ana akui, ana masih gagal untuk benar2 merasa tenang. Yang kerap bermain di kepala ana;

“Why me? Why here? and why now? Banyak sangat ke dosa ana selama ni, buruk sangat ke perangai ana sampai jadi macam ni? Duit tu duit haram ke? Padahal, semua duit tu dari saudara2 dan rakan2 kenalan ana je pun. Besides, I have tried so hard to improve myself, to become a better person, kenapa Allah masih nak ‘hukum’ ana macam ni?”

Continue reading

Advertisements