Lesson di Mina (2)

Berada dalam khemah-khemah biasa di Mina, sangat menguji kesabaran.

Masakan tidak, bersesak berhimpit, dengan beg-beg barang, tuala dan baju-baju, semuanya di situ jugalah tempatnya. Rakan sekhemah ana pernah berkesempatan menyinggah ke salah satu khemah mewah yang datang dgn pakej RM65,000 seorang….Wahhhh. Memang mewah, umpama hotel empat lima bintang… Sudahlah dekat dengan tempat melontar, toilet pun banyak dan selesa, service memang first class. Ada duit, semua boleh jadi, kan?

Tapi, bukan itu yang nak diceritakan di sini. Khemah kami yang pergi dengan pakej swasta, rata-rata ditempatkan berdekatan antara satu sama lain. Bermakna, we’ve got to share toilets and bathrooms, which is good. Otherwise, kita tak berkesempatan beramah mesra dengan rakan2 jemaah haji dari pakej yang lain pulak….So, bila dah duduk dekat2, sedikit sebanyak adalah benda2 yang dibandingkan antara khemah ini dan khemah itu, walaupun bukan itu niat di hati.

Pernah satu ketika, rakan sekhemah balik sambil merungut;

“Kenapa khemah kita sempit sangat2 ye? Khemah pakej **** tu, selesa je pun. Banyak ruang mereka. Takde lah macam kita ni hah, sampai nak jalan pun terpaksa langkah orang!” (Memang inilah gambaran sebenarnya…)

“Awak tau tak khemah pakej @@@ tu, siap bertilam lagi, bukan setakat lapang je. Padahal, bayar lebih kurang kita je!”

Dan banyak lagi kedapatan rungutan2 seumpama itu. Memang tak siapa dapat menjawab. Masing2 senyum kambing sambil mengangkat bahu, tanda tak tahu….

Tapi Allah swt yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui, Dia mau hamba2Nya ini tahu, lalu disusun, keesokkannya, dalam sessi tazkirah Uz Halim (memang selalu ada sessi ni), Ustaz pun bercerita dari sirah Rasulullah saw.

Lalu terpacullah dari mulut ustaz;

‘Rasulullah saw dan para sahabatnya yang mengerjakan haji, keadaan dalam khemah Baginda dan sahabat samalah seperti yang kita alami sekarang. Mereka tidor dalam keadaan, bahu bertemu bahu, kaki berlaga kaki dan kepala bersentuh kepala. Begitu sekali ukhuwah para sahabat, sanggup bersempit sedemikian rupa, semuanya untuk mencari redha Allah swt.’

Hujan di Mina pada 10 Dzulhijjah 1430

Maka kami yang mendengar dalam khemah sebelah ni pun pakat mengangguk tanda faham. Bahwa apa yang Ustaz Halim beri pada kami, semuanya mengikut apa yang berlaku pada Rasulullah saw dan sahabat2nya, supaya kami dapat menghayati setiap yang berlaku mengikut sunnah Rasulullah juga. Masing2 kami merasa terlalu dekat, rapat dan lebih mesra selepas itu. Mungkin kerana merasa yang kami semua sedang cuba mencontohi kisah Nabi saw dan sahabat2nya sebanyak mungkin dalam sebanyak situasi yang boleh.

Ana sangat-sangat bersyukur berada bersama dengan pakej ni….Alhamdulillah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s