Archive | March 2010

Kalau Dah Jatuh CINTA!

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

Sering, ungkapan ‘nak buat macamana dah, aku dah jatuh cinta!’ menjadi alasan untuk meneruskan episode berkasih-kasihan dengan pasangan cinta kita. Seolah-olahnya, ‘sudah jatuh cinta’ itu menjadi tiket untuk wewenang berbuat apa saja. Walaupun kolam cinta yang dia terjatuh ke dalamnya itu adalah kolam cinta nafsu yang terlarang.

Umpama bila kita terjatuh ke dalam longkang yang busuk. Adakah kita akan terus berendam di dalamnya semata-mata kerana kita sudah terjatuh ke dalamnya? Tidakkah  seharusnya kita  berusaha untuk keluar darinya, setelah kita menyedari bahwa kolam yang kita sangka bersih itu tadi adalah longkang yang busuk di sisi pembuatnya?

Continue reading

Di Dalam Hati Manusia

Sewaktu mengemas-ngemas laci di sebelah katil, I came across this sheet of paper with this piece of sayings, that I found very interesting and touching indeed, so I decided to share with all you readers….

Di Dalam Hati Manusia – Ibn Qayyim

Di Dalam hati manusia, ada kekusutan

dan tidak akan terurai

kecuali menerima kehendak Allah SWT,



Di Dalam hati manusia ada keganasan

dan tidak akan hilang

kecuali berjinak dengan Allah SWT,



Di dalam hati manusia ada kesedihan

dan tidak akan hilang

kecuali seronok mengenali Allah SWT,



Di dalam hati manusia ada kegelisahan

dan tidak akan tenang damai

kecuali berlindung, bertemu dan berjumpa denganNya,



Di dalam hati manusia ada penyesalan

dan tidak akan padam

kecuali redha dengan suruhan dan laranganNya

serta qadha dan qadarNya

serta kesenantiasaan sabar sehingga menemuiNya,



Di dalam hati manusia ada hajat

dan tidak akan terbendung

kecuali dengan kecintaan kepadaNya

dan bermohon harap dariNya.

Kesenantiasaan berzikir kepadaNya

adalah keikhlasan sebenar terhadap Dia…


Andai dunia dan isinya

diberikan kepada manusia,

masih tidak dapat lagi membendung

hajat si hamba…

“Sebahagian dari tanda matinya hati,

Iaitu jika tidak merasa sedih kerana

tertinggalnya satu amalan kebaikan,

juga tidak menyesal

jika terbuat suatu pelanggaran dosa.”

– Sheikh Ibn Ata’illah-

CINTA NAFSU-Cinta Sebelum Nikah

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

Buat anak-anak yang dikasihi…..

Persoalan CINTA adalah satu persoalan yang tidak dapat tidak, pasti timbul dalam fasa kehidupan kita sebagai manusia. Kesannya terhadap diri dan kehidupan seseorang yang bergelar insan adalah terlalu besar impaknya, terutama bagi anak-anak yang sedang menginjak dewasa, yang baru bertatih mengenal bagaimana rasanya CINTA. Kuasa dan powernya CINTA, terlalu hebat untuk kita menidakkan haknya dalam hidup kita seharian.

Oleh itu, mengenalinya adalah sangat penting untuk kita mengurusi dan menanganinya sebelum CINTA itu bisa menguasai kita, dan kita lemas di dalamnya.

Maksud cinta dari kamus Dewan:

1. Perasaan dan berperasaan sayangkan sesuatu
2. Perasaan dan berperasaan berahikan sesuatu
3. Perasaan dan berperasaan risau, bimbang, dukacitakan sesuatu.

MasyaAllah, begitulah hebatnya C I N T A. Segala bentuk perasaan terangkum dalam satu kalimat ‘CINTA’.

Hebat, tak hebatnya cinta?
Continue reading

Kenangan di Raudhah muncul kembali.

Balik dari menziarahi mak wan tadi, ana leka memikirkan ceritanya pada ana… bagaimana beliau suka memanafaatkan masa-masa kerja beliau sebagai MO suatu ketika dulu untuk membantu sesiapa saja yang memerlukan. Bukan setakat pesakit yg datang minta diubati, malah sesiapa saja yang memerlukan pertolongan, dari rakan sekerja, peneman pesakit atau sesiapa sahaja.

Mak wan kini sedang menjalani ujian Tuhan yang Maha Mengetahui. Akan memasuki wad, seterusnya ke bilik bedah disebelah petangnya nanti, semoga semuanya dalam rahmat dan lindungan Ilahi jua. Mendengarkan kisah2 beliau itu, mengimbau kembali kepaluda kisah2 ibu sendiri. Mak dan mak wan memang pernah bertembung waktu bekerja di Hospital Seremban dulu. Mak seorang nurse cuma, di hospital daerah Port Dickson, sedang mak wan seorang MO di hospital Seremban, tapi tiap kali menghantar case ke Seremban, pasti mereka bertemu… dah nama pun kawan…
Continue reading

Sungai dalam Laut-(kisah air masin dan air tawar)

(I got this email quite some time ago, lebih kurang di akhir bulan lepas. I know, I should have posted it much earlier, my apologies to all readers. So, mungkin cerita ni dah basi, tapi tetap significant bagi kita, muslims, kerana jelas kehebatan Allah sebagai Pencipta yg Maha Agung, yg benar2 telah mengutus NabiNya Muhammad saw, dengan message Islam yg sebenar. Subhanallah! Alhamdulillah.)

OPEN YOUR EYES. And OPEN YOUR MINDS.

(وَهُوَ ٱلَّذِى مَرَجَ ٱلۡبَحۡرَيۡنِ هَـٰذَا عَذۡبٌ۬ فُرَاتٌ۬ وَهَـٰذَا مِلۡحٌ أُجَاجٌ۬ وَجَعَلَ بَيۡنَہُمَا بَرۡزَخً۬ا وَحِجۡرً۬ا مَّحۡجُورً۬ا (٥٣

“Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Q.S Al Furqan:53)

Continue reading

Daurah : Hakikat Iman dan Implikasinya

“Ada apa-apa soalan lagi?” soal ustaz pada mereka yang hadir…..

Semua diam. Malu? mungkin. Ke blurrr? Tak tau nak tanya apa? Ana rasa tidak, sebab yang datang semuanya cerdik2 belaka. 90% over, pelajar universiti, tak kan blurrr… penerangan ustaz tadi pun, sangat interesting and crystal clear.

Interesting sebab tidak membosankan, dan tidak mengantuk… walaupun ana saat itu rasa macam duk kat sauna, panas…tak kena kipas, tak dapat air-cond. Fuh! Memang hangat. Tapi ustaz berjaya bawa kami yang mendengar untuk beri 100% perhatian. Alhamdulillah…. semuanya dengan ‘campur tangan’ Allah swt jua. Yang memberi pasti menyampai dengan niat yg ikhlas lagi suci, dan yang mendengar, pasti menerima dengan penuh ta’zim dan ikhlas di hati.
Continue reading

“Harap Faham” ?

Assalamualaikum semua,

Mak-masa wedding cucu sulongnya

Last weekend, my husband and I balik PD, ziarah mak yang masuk ward di Hospital Pakar Seremban. She blacked out sorang2 kat rumah dia, luckily sebelum betul2 pitam tu sempat dia gitau neighbour sebelah dia rasa pening… dipendekkan cerita, alhamdulillah, adik2 sempat bawa dia ke hospital and she’s doing fine now. Blood pressure, sistolic reading was quite high, but her pulse was too low. Probably due to the medications that she’s under.

Remember in my last-last posting about my mom? How dia still nak duduk rumah dia sendiri walaupun sorang-sorang. And how kami anak2 cuba pujuk duduk dengan kami, dia tetap dengan rumah dia… well, sebenarnya 3 bulan dia bersama kami, selang seli antara 3 anak2 di Subang, Rawang dan Kuantan, and when at last she managed to ‘escape’ from us and went back to the coziness of her own ‘nest’, dia memang tak mau ikut kami dah… tapi siapa yg tak risau kalau dia terus duk sorang macam tu kan? Cuma, itulah resam org2 tua, dia akan susah hati, rebel dan mungkin depress kalau dipaksa duduk di luar dari ‘kawasan’ dia lama2.

When she at last got back home, her neighbour cerita…
Continue reading