Hayati Doa Makan Kita…

InsyaAllah, it will be a very short post this time. Banyak sangat kerja yg perlu diselesaikan…

Para pembaca ingat dan hafalkan doa makan kita yg kita baca setiap kali nak makan, insyaAllah?

“Ya Allah, berkatilah kami dan rezeki yg Engkau berikan kepada kami ini, dan jauhilah kami dari azab api neraka.”

Pernah tak kalian halusi kenapa dikaitkan permohonan keberkatan rezeki dalam doa ini dengan permintaan dijauhkan kita dari api nerakaNya juga dalam doa yg sama, ketika kita nak makan.?

Secara jujurnya, ana pernah terfikir perkara ni dulu lagi, tapi ‘fikir’ ana tinggal fikir je, tak di fikirkan dgn lebih halus dan mendalam lagi, kemudian bila kita bersama insan yg layak diajukan soalan, kita sering lupa tentang perkara ini kerana banyak lagi perkara lain yg berbangkit, yg kita kira lebih penting.

Tapi alhamdulillah, akhirnya Allah beri jugak ana jawapannya ketika ana sedang memandu menghantar anak2 ke sekolah pagi tu. Tazkirah pagi tu membincangkan tentang isu ini, dan syukurlah, ‘fikir’ ana dulu terjawab juga akhirnya.

“Hidup untuk makan, atau makan untuk hidup?”

Persoalan yg sering di tanya pada kita. Makanya, dari banyak2 kegiatan hidup kita, nak memenuhi tuntutan apa lagi kemahuan tekak itulah yg menyebabkan kita berusaha bertungkus lumus mencari rezeki, bekerja siang dan malam, semata2 nak memastikan perut kita diisi, tekak kita dilayani. sehinggakan ada yg sanggup menggadai prinsip, maruah malah agama semata2 utk ini, melayani tekak dan nafsu diri. Makanya, bila setiap kali kita berdoa sebelum makan sambil menghayati doa yg dibaca, mudah2an kita insaf dan lebih bersikap berhati-hati (wara’) dalam memastikan rezeki kita itu, dan usaha dalam mendapatkan rezeki itu tidak menjadi penyebab kita terhumban dalam neraka Allah. (Na’udzubillah)

Ana kira, cantik amat gandingan dua perkara pokok yg disentuh dalam satu doa, doa sebelum makan… mungkin selama ini kita berfikiran ‘simple’, memanglah nak minta supaya berkat rezeki yg nak disuap ke mulut ni, minta supaya murah rezeki dengan harta yg melimpah ruah…senang hidup, senang pulak nak beramal! Tapi, sesungguhnya yg tersirat jauh lebih cantik, lebih indah dan lebih bermakna. Hasilnya, kita selalu mengingatkan diri kita supaya menghindari diri dari terjebak dalam dosa mencari dan menyuap rezeki yg tidak halal yg hanya akan mengundang seksaan Allah atas kita.

Direnung dgn lebih halus lagi, sebenarnya kita juga bermaksud (dari doa tadi) memohon kepada Allah, kalaupun rezeki yg kita makan itu halal, tapi natijah dari energy yg kita perolehi itu kita salurkan kepada jalan2 yg membawa kita ke syurgaNya, bukan jalan2 yg menghampiri neraka Allah. Cantik kan? Berapa kali kita makan, berapa kali itulah, sekurang2nya kita mengingatkan diri kita supaya berjaga2 dengan setiap rezeki yg kita cari dan kita suapkan ke mulut kita dan tanggungan kita, dan jugak natijah tenaga yg kita guna sesudah makan itu, pastikan tidak membawa kita hampir dengan azab Allah…

Subhanallah, Allah menyuruh kita menjadi orang yg selalu merenung dan berfikir, kerana semua itu akan membawa kita lebih hampir kepada Nya. Kita akan lebih merasa Dia Maha Hebat, Maha Mengatur, Maha Bijaksana, sedang kita hanyalah insan yang terlalu kerdil, terlalu hina…..Allahu Akbar!

Pada ana, ianya sangat inspirational……

Wallahu’alam.

2 thoughts on “Hayati Doa Makan Kita…

  1. it is inspirational subhanallah..
    last two ramadhans back i had iftar with a friend of mine from oman..
    when maghrib came, she read the doa and..
    subhanallah, though ive been reading it for what seems forever,
    to see her tears and she read it full-heartedly,
    it was as if that was the first time ive heard it..
    and by His Mercy, had i learnt to appreciate it ever since.

    that you’ve posted this, is just .. subhanallah🙂
    jazakillahu khayra, kak meen

    • Alhamdulillah….that’s how Allah works his wonders, kan? Kita selalu dengar certain perkara for so many times, tapi tak begitu terkesan…then suddenly one day He sent you someone utk ‘cuit’ hati kita, alhamdulillah. that friend of yours must have understood the doa better than us. Subhanallah.

      Thank you Allah.

      ~~~ nice to hear fr you Tim~~~ (used to called a friend by that name🙂 )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s