Archive | October 24, 2010

Kenapa Perlu Keliru?

Assalamualaikum w.b.t

Lama sungguh tak update blog. Kesibukan yang entah apa-apa selalu menjadi alasan. Pernah satu ketika dulu, Nak Hilal Asyraf bertamu ke rumah. Lalu kami bersembang sedikit mengenai penulisan di blog, macamana idea tu datang, macamana nak olah idea dengan memetik keyboard lap top masing2 dan sbg nya. Alasan ana,

“idea, tiap hari muncul, tapi nak put those ideas into words yg menarik dan mudah difahami yang sering menjadi penghalang tersiarnya nukilan baru mak cik setiap hari.”

Alasan dan alasan….

Apa pun, post ana kali ni nak sentuh sedikit mengenai kisah Melayu.

Kenapa bila kita sebut je Melayu, ramai yg akan pandang serong? Serong macamana ye?

Ingat Melayu…., ingat subsidi

Ingat Melayu…., terbayang dedaun melentur layu di pepohonan

Sebut Melayu…., tergambar mat rempit

tergambar mat mat dadah, anak murid yg terlentuk dalam kelas, bayi-bayi yg terbuang!

Hatta, Sebut Melayu…., nampak keris, nampak tanjak, terbayang UMNO!!!!

Subhanallah, Begitu sinonim sekali UMNO dengan Melayu. Atarimai yo! bak kata org Jepun. Penjajah kita dulu memang berjaya menancapkan UMNO dalam benak org Melayu. Segelintir aje yg sedar diri…

  Continue reading