Archive | May 2011

Hati Ibu

Kesibukan yang entah apa-apa…bila direnung kembali, apa sebenarnya yang ana maksudkan dengan ‘sibuk’ tu pun, entah la. Secara jujurnya, ana sengaja menyibukkan diri dengan kerja2 lain kecuali menulis. Kenapa? Kerana ana kekeringan idea. Topik yang nak disentuh, nak dikongsi, memang banyak, tapi idea nak mengayatkan nya supaya mudah dibaca dan sampai maksud kepada para pembaca, ana tak seyakin Hilal Asyraf, dalam bab ini. Maka, tersimpanlah blog ni tanpa di update selama hampir sebulan.

Kali ni, sebelum berlalunya bulan HARI IBU, ingin juga ana sentuh significannya meraikan hari ibu, walau sekadar sms atau pun telefon bertanya khabar. Maklumlah, rata-rata kita semua ‘sibuk’ dangan pelbagai urusan, samada kerjaya, rumah tangga maupun dalam kerja-kerja volunteer yg kita serahkan diri kita ke dalamnya. Namun, Ibu tetap perlu dirai, bukan semestinya dengan hadiah-hadiah besar or treating dinner to expensive restaurants, malah bukan jugak soal beri hadiah, walau pun yang kecil atau pun belanja ibu makan di warung. Seorang ibu tidak mengharapkan itu semua, kerana ada lagi sesuatu lain yang sangat bermakna buatnya.

DOA, sesuatu yang sangat simple, tapi besar ertinya bagi setiap kita yang bergelar hamba.

Sebagai seorang ibu, mendoakan anak2 semoga selamat dan bahagia dunia dan akhirat, semoga anak2 menjadi penyejuk hati dan mata, sepertinya datang dengan sendirinya, secara automatic. Hati ibu terus terpaut, terkenangkan kebjikan anak2nya. Masih segar dalam ingatan ana akan sebuah ceramah yang pernah ana dengar melalui kaset Ustaz Yazid, sewaktu ana di US dulu. Kata ustaz,

Continue reading