Archive | September 2011

Kisah Sedih – MaNa MaK?

Salam semua…..

Seperti biasa, ana akan kata, banyak yg nak ana cerita, tapi sekali lagi alasan juga yg terpaksa ana berikan. Memang banyak peristiwa yg berlaku, persediaan hari raya,kerenah dipagi raya, riuh rendah malam raya dan banyak lagi kisah kisah beraya dengan famili dan teman teman yg ana kira memang worth sharing. Tapi…..keadaan memang belum memungkinkan ana utk duduk diam menulis. Ana bukan macam Hanan, my daughteryg walaupun org keliling bising, tapi dia tetap boleh tenggelam dalam dunia dia menulis dan berceloteh….i guess, she’s a true writer?

Apa pun, ana nak kongsi sesuatu yg ana dapat dari laman fb, yg ana kira mungkin ramai yg dah baca. At first I got it from my own dear sis in Rawang. Later, my sis-in-law nun di Johor sana pun sent me the same kisah through email. So I guess, this kisah also is worth sharing and be posted sbg reference utk akan datang….

Enjoy, dan ambil iktibarnya. Memang inilah hakikat hidup, esp zaman sekarang….mohon bantuan Allah utk jadi anak yg soleh/ah pada kedua ibu bapa kita. InsyaAllah…

Cerita yang menyentuh hati. Mana Mak?

Jam 6.30 petang.
Mak  berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “ Ada  di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian,

Continue reading