3.Adam-The third

pak-ustaz-adam

I was only about seven months pregnant then, when we one family with my mum, my dad and little bro decided to visit my only sis who stayed at Triang, Temerloh. Berkereta from Port Dickson to Triang, via Kuala Pilah was quite rough those days, maklumlah jalannya bukan rata sangat. Sampai saja di Triang, malam tu terasa resa-resa nak bersalin… kelam kabut semua orang. My brother in-law siap gi rumah/klinik bidan to make sure bidan stand-by…. Lawak aja malam tu, I got all the lime light, you would say! Everybody kept asking ‘are you okay?’

Rupa-rupanya orang kata anak ketiga ni selalu bagi false alarmmmm… sampai pagi, I was just fine again. Then my mum pun ceritalah, dia tak boleh nyenyak tidur (kasih seorang ibu), siap terfikir apa nama nak diberi, since we didn’t have one yet, in the end dia kata, kalau boy, bagi Adam, kalau girl bagi Hawa je la. That’s how Adam got that name!!! A tribute to my mum’s concern, my husband kata, bagi nama baby tu ADAM.

Malam tu on the 29th Dec 1988, my parents in-law sampai dari Johor, I still have 3 more weeks to go before the delivery date, so kami biasa-biasa aje.. makan, kemas, sembang2 sama2 with my mum in-law (kami memang kamcing), tapi bila nak masuk tidur, i did have that feeling…if you know what I mean. Dalam jam 4 pagi, I got to wake up my husband, sebab dah benar2 lain macam, so we all siap2 nak ke hospital, kejutkan my in-laws (luckily they all ada, adalah baby sitternya, plus adalah keretanya…maklumlah, baru balik dari UK time tu,tak mampu pakai kereta lagi), dalam mamai mamai tu mak minta abah temankan kami ke hospital…sian Allahyarham abah,terpinga-pinga dia.

Jalan di KL awal pagi tu memang lengang, good timing sungguh… so kami sampai, nurses tengah tidur!! tak blame depa, dah tak da apa nak buat, ada peluang tidur la sat. So I was pushed into the labor room, waiting for the doctor to come sambil menahan sakit sorang2. biasalah, hospital kerajaan time tu tak benarkan husband masuk sama, so lepas hantar, my husband ajak abah dia balik. terkejut abah, ‘Eh! Kita balik ke?’ katanya penuh hairan… sian abah lagi sekali.Agaknya abah terfikir ‘what’s the point of coming in the first place?’, kalau duduk tak sampai 5 minit, dah balik. baby pun lum keluar lagi… tapi itulah suami ku…

Jam di dinding labor room menunjukkan pukul 5.45 pg, suara azan subuh berkumandang… I was about to get down from the bed, nak solat konon, when suddenly the pain got severe and soon minutes later, without a doctor,a cute 3.02kg little boy was born, Alhamdulillah…

Sedari kecil lagi, Adam memang banyak mempamerkan ciri-ciri seorang ustaz, adik perempuan dia kena jaga pakaian, di sekolah rendah, tiba2 jadi pak imam surau (belum pernah ada pun sebelum ni), pakai songkok ke sekolah rendah pun, cikgu cina india tak berani tegur… masuk tahfiz sejak ting 1, and now, he is pursuing his studies in usuluddin di Irbid,Jordan. InsyaAllah, lagi setahun setengah, dia akan bergelar USTAZ…ameen. Semoga menjadi anak yang soleh yang mendoakan kedua ibubapanya, dan menjadi daie yang hebat dan mantap menyeru manusia kepada Allah, insyaAllah…

adam-the 3rd

4 Comments

4 thoughts on “3.Adam-The third

  1. without doctor mak???abih tu bile doctor dtg da lahir da lah?mase tu mak kat atas katil lg ke???ke abg adam lahir atas lantai je??x paham la….

    mom,i really miss abg adam la…T-T

  2. adam…bakal ustaz yg handsome.
    Sejuk perut ibu mengandung.

    off topic – miss abah very much….
    Alfatihah untuk Abah….

  3. Pingback: Baby

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s