Acap n his SPM

Mac 11 was the date, wasnt it?

So, at last, the most awaited day and date to Acap, finally came. It was just me accompanying, abah was busy, cannot take that day off. So, we started quite early that morning, with kak Aja and Aufa (untuk dihantar ke rumah mak kak Aja di Seremban on our way nanti), and off we went to Pedas.

Nervous tak nervousnya Acap, sampai tak lalu nak makan kat rumah Hajar, lalu dibekalkan roti canai buat alas perut, kata my besan…terima kasih bebanyak…

Sampai sekolah, suasana lengang, belum ada apa2. Puas menunggu dalam 2 jam kot, baru pengetua balik dari PPD. Debaran Acap makin terasa…

“Asyraf tak nak amek lagi lah mak, nak snap gambar dulu banyak2, takut nanti ilang mood.”

Begitulah firasatnya sejak awal. Takut ilang mood nak enjoy bila tengok result nanti. Apakah messagenya itu…?

Sure enough, dia snap punyalah bnyk fotos kawan2 dia, dan ana pun setialah menanti sambil ghalit melihat gelagat masing2 terima result. Yang berpelukan, yg cover-cover macho, yg menangis, yg menjeritpun ada gak, esp budak2 perempuan…

Suddenly, he came to me dengan muka yg ….susah nak describe….antara senyum yg dipaksa dan cubaan menahan tangis yg bagai nak kalah dah. So, ana tanya dia,

“How was it?”
“Very bad.” he replied.
“How bad?” I asked again.

All he did was handing me that sheet of transcript, sambil dia menarik kerusi duduk depan ana, and then he went off bursting his empangan yg selama ni dia tahan2. He cried and cried sambil berjujuran airmata. Yg pasti, luckily dia duduk depan ana, nak peluk dia agak payah sikit, so ana just consoled dia sambil pegang tangan. Kalau tak, sure ana lagi lebat hujannya dari dia….

“Its okay, you’ve done your best, you gave you best shot, dan ni rezki Asyraf…alhamdulillah. You can’t have it all asyraf…you did great in your two english subjects, and you did good in your Arabics and history. Okay lah tu…syukurlah”

“Mak, I am sooo sorry. Mine is the worst among anak2 mak yg lain. I’m so sorry, mak”

Itulah kata2 yg sgt menusuk hati ana. Memang ana selalu urge dia to beat abg kakak yg lain, tapi sebagai motivasi. Bila dia sebut ‘sorry’ tu, ana rasa kesian sgt2 kat dia…

“Hei, you got your own merits that they all dont have! Tak perlu rasa sorry, ok. Yg penting usaha, the results cuma bonus.”

Ana masih boleh bertahan bila berdepan dengan dia, tapi bila suami called, tanya penerimaan Acap macamana, nak cerita balik, ana benar2 sebak. Tak terkeluar suara nak cerita…sedih sebab kesian tengok dia nangis beriya2 tadi…

Sekarang ana faham. Dulu sahabat ana ada sebut,

“Biarlah merasa macamana org lain yg anaknya tak berapa cemerlang dalam akademik tu rasa. Kalau tak, kita tak faham hati mereka…asyik cemerlang aje, sekali sekala cuba yg kurang sikit”

well, begini rupanya perasaan mereka. Tak sanggup tengok anak tu menangis, dan ambil masa a few days jugak utk tidak lagi merasa sebak bila nak bercerita mengenainya, bila ditanya.

Dan bagi ana itu adalah salah satu hikmahnya buat diri ana. Hikmah buat empunya diri pasti banyak, tapi ana berharap dia realise satu perkara dengan sendirinya dan mengambil langkah yg tepat utk seterusnya. Hingga ke saat ini, ana masih berharap dia akan dapat memikirkan hikmah itu dengan sendiri lalu bertindak dengan penuh kesedaran serta kesyukuran…

Ana masih menanti…

Berapa A Acap dapat dlm SPMnya? Well, he got 4As altogether…alhamdulillah. Sejarah dan B.Arab yg disangka akan gagal tu, he managed to get at least B.

Semoga Allah menunjukki jalan susunanNya pada Acap, insyaAllah.

1 Comment

One thought on “Acap n his SPM

  1. go acap go!

    Spm je pun…ramai je bdk2 uia gombak ni yg result lbh krg gi2 ms spm, tp gempak habis every sem kat u.

    Not the end of the world u know…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s