Archives

MemBangun Remaja BerAgenda

Setelah sekian lama menyepi….izinkan saya memaparkan isi pidato yang anakanda Hanan ku dalam pertandingan Pidato Daie Muda beliau pada Disember 2012 lalu.

Pertama kali penyertaan Hanan dalam pidato, resah gabrah semua ada hingga kesaat-saat terakhir beliau untuk naik ke pentas,airmata apatah lagi kerana bimbang memalukan diri sendiri. Hanan tidak menang apa-apa kejuaraan kali ini,tetapi beliau menang keyakinan diri, Alhamdulillah.

DSC_0165

Berikut adalah isi pidatonya:

Oh jiwa-jiwa yang keresahan,
Adakah engkau sedar di mana berpijaknya kakimu,
Mengertikah engkau nilai sejengkal bumi ALLAH ini,
Sesak, songsang, resah, kelam menangis sang bumi
Melihat sang khalifah arah tuju tiada

Oh jiwa-jiwa yang gelisah,
Sedarlah ! engkau adalah generasi al-Fateh,
Engkau penyambung warisan Salehuddin,
Darah mengalir sama pekat, aqidah sama digenggam erat,
Bangunlah wahai jiwa, memangkin arus perubahan.

BismillahirahmanirRahim.

Rakan-rakan, muslimin muslimat yang dikasihi Allah,

Sedarkah kita bahawa kita ini sedang dalam masa kegelapan?
Sedarkah kita bahawa Islam yang satu ketika dahulu; di zaman Umayyah, abbasiyyah, Uthmaniyyah, Mamluk pernah menjadi pentas kegemilangan persada dunia, kini karam dilambung ombak kehancuran?
Sedarkah kita bahawa Islam yang satu masa dulu digeruni sejarah dengan nama Muhammad al-Fateh, Salehuddin al-Ayyubi, Tariq bin Ziyad, kini mengerdil, mendiam seribu bahasa seakan tiada siapa yang peduli?

Inilah realiti dunia Islam wahai saudara-saudaraku. Saban hari kita dipijak, ditindas, dijatuhkan, ditempelak, diperlekehkan; seolahnya kitalah umat yang paling mundur, paling hina, paling tidak bertamadun.

Continue reading

Surat Cinta Anak Remaja

Kelmarin, ana diajukan satu soalan yang mencuit hati….

“Kak min, macamana kita nak berdepan dengan anak lelaki yang baru berusia mencecah 14 tahun, tapi sudah dikirimkan surat cinta oleh rakan sekolahnya yang sama-sama satu kelas. Apa yang patut saya katakana pada dia? Memadai kah kalau saya katakan,
‘Pedulikan aje surat dan pengirimnya. Buat tak faham sudah.’
Atau ada lagi kaedah yang lebih baik dan lebih berkesan untuk saya jawab soalan anak bujang saya tu? Saya tak pandai sangat benda-benda macam ni kak min.”

Lucunya kerana saya terkenang kisah anakanda sendiri, lebih kurang 4 tahun yang lalu. Waktu itu anak ‘teruna’ ana baru masuk tahun satu. Sudahlah masuknya pun awal setahun, hadir ke sekolah pun kadang-kadang masih dalam sendu kalau mak tak hantarkan sampai ke pintu kelas, baru beberapa bulan di sekolah, dah ada pulak ‘mak we’ yang daring meluah rasa.

“Saya CINTAkan awak, sebab awak comel dan baik.”

MasyaAllah, tahu ke dia, sipengirim tu, akan apa makna cinta…? Umh, umh, umh…
Itulah dia anak zaman sekarang.

Terlalu banyak exposer dan input yang mereka perolehi, thanks to the internet, mostly, maka anak-anak kita menjadi ’cepat matang’ sebelum usia matangnya yang sebenar. Bila orang membicarakan soal cinta, dia pun nak ikut sama bercinta. Walhal, bukan faham sangat pun…..Apa Itu Cinta.

Berbalik kepada remaja 14 tahun tadi.
Saya katakan pada si ibu, ‘Bersyukurlah anak mahu datang bercerita pada kita.’ Kerana apa? Kerana itu adalah merupakan peluang untuk kita masukkan pengajaran2 kepadanya, tanpa membuatkan dia merasa kita sedang ‘invading privacy’ dia, kalau tak semena2, kita yang memulakan topic bicara.

Peluang yang terbuka ini, harus dioptimumkan oleh si ibu untuk memberi input yang sebaik2nya kepada anak2 supaya dia lebih memahami, lebih selesa dan lebih percaya untuk berkongsi segalanya dengan kita. Bukan senang, dan tidak ramai remaja sekarang yang sanggup menjadikan ibubapanya sebagai rakan berkongsi cerita, apa tah lagi cerita cintan cintun alam remaja. Rebut peluang itu wahai ibu, jangan biarkan dia terasa bahwa kita merasa jengkel dengan kerenah remaja masakini. Itu akan hanya menyebabkan dia menjauhkan diri dimasa2 akan datang nanti.

‘Kenapa perlu aku kongsi dengan mak yang pandang sebelah mata je dengan benda2 ni? Mak orang tua, jelas dia tak faham. Lain kali, kongsi dengan orang lain lagi bagus.’

Mungkin itu yang tercetus di hatinya bila respon kita sekadar;

‘Sudahlah along, jangan dilayan benda2 merepek macam tu. Buang masa along aje. Baik focus pada studies along tu.’
Padahal, dalam jiwanya memang telah timbul persoalan tersebut. Cuma tak tau macamana nak cerita. Macam2 yang dia dapat dari kawan2, dari internet dan sebagainya, kini dia keliru…dan mengharapkan kita boleh memberi pencerahan.
Cuba pendekatan sebegini:

“Wah, along dapat surat cinta? Are you sure bukan along yang mula hantar, then dia balas pulak?” Sengaja nak menceriakan suasana dengan sedikit usikan.

“Macam ni lah along. Sebenarnya, perasaan cinta itu adalah satu anugerah Allah. Bayangkan kalau dunia ni Allah tak kirimkan perasaan cinta tu? Along rasa macamana?” Beri peluang pada dia untuk berfikir sendiri.

“Tapi setiap yang Allah kirimkan itu juga, sebenarnya adalah ujian untuk kita. Kita hargai perasaan cinta tu, sebab manusia memang perlu pada cinta. Tapi sebagai hamba Allah, kita ada peraturan. Ada halal dan haramnya, sebagaimana yang Allah dah tetapkan, sebab Allah Maha Tahu mana yang baik untuk kita, mana yang tidak.

Cinta kepada Allah, memang perlu. Cinta kepada Rasulullah saw juga perlu, sebagai manifestasi cinta kita kepada Allah jugak. Then datang cinta sesame makhluk, nah di sinilah ujiannya. Walaupun dah jatuh cinta, tapi ada syarat2nya. Layan hanya pada cinta yang halal untuk kita. Cinta suami isteri, halal. Sayang kasih sesame adik beradik, itu halal. Yang haram tu, kita kekang dia. Timbul perasaan, tak boleh nak elak, tapi layan tak layan itu adalah jihad dipihak kita. Setiap mujahadah, ada ganjaran pahala, kan. Ni peluang Allah nak bagi pahala kat kita lah ni.” Bagi semangat supaya timbul keinginan dalam dirinya, untuk merebut pahala tu.
“Along jangan ejek, jangan hina…takut2 nanti Allah uji kita pulak satu hari nanti. Tiba2 kot kita pulak yang ‘terhantar’ surat cinta ke orang yang kita rasa kita cinta. Tak haru nanti? Kita bersangka baik ke dia yang hantar;

– Dia ni tak berapa faham lagi agaknya tentang tuntutan Islam dalam menangani masalah cinta yang masih belum halal. Masih jahil…
– Dia ni nak test aku je kot….?

So, dipihak along, along diam je, jangan layan. Nanti dia faham sendirilah insyaAllah. Yang penting, along sendiri jelas dan faham, buat sesuatu kerana Allah, tinggalkan sesuatu pun kerana Allah.”

So, kalaulah kita boleh berinteraksi dengan anak2 kita sedemikian rupa, agak2nya, selesa tak mereka? Perlukah mereka mencari kawan di luar untuk dikongsi sabarang masalah atau kemusykilan….?

Mengikut pengalaman ana, anak2 akan hargai usaha kita itu, kerana:

1. Kita faham jiwa remaja mereka
2. Kita tak pandang rendah pada naluri mereka
3. Kita mahu berkongsi idea dan memberi input positive pada mereka.

Natijahnya, mereka selesa menceritakan masalah2 mereka dengan kita, sebab banyak ilmu yg dapat diperolehinya. Maka, ibu dan ayah perlulah mempersiapkan diri dengan ilmu.

Jadilah kita ibu bapa ‘sporting’ yang masih berlandaskan pada pertarbiyahan Islam, insyaAllah.

Wallahualam.

Hanan dah masuk asrama!

Nur Hanan, nama anak keenam ana, yg kini sudah berusia 12 tahun, 7 bln lebih….

is no longer staying and schooling kat rumah dah. 2010 ambil peperiksaan UPSR, alhamdulillah 5A dlm genggaman. Makanya bersambunglah jihad belajarnya di sekolah asrama pulak.

‘Mak, kalau Hanan tak dok asrama, boleh tak?’ pernah ditanya pada ana satu masa dulu dalam kesibukan kami mencari sekolah-sekolah yg bakal dipohon.

“Kalau nak gi sekolah Panglima Perang, okay la. Dekat je, alang2 dekat, biar dekat betul…” jawab ana bersahaja. Sebab ana tau dia nak sekolah agama, tapi sekolah panglima tu, walau pun ada B.Arab Komunikasi, banyak hal2 lain yg tak berapa sesuai di hati dia….

Akhirnya, kami pohon tiga buah sekolah agama je, utk dia sambung tingkatan satunya. Maahad Muhammadi Perempuan, Kota Bharu, Sek Men Agama Al Maarif, Kuantan dan Sek Men Agama Imtiaz, Kemaman. Temuduga dipanggil utk ketiga-tiga sekolah, tapi Kota Bharu jauh sangat, siang2 lagi tak dapat hadir temuduga. Imtiaz pulak, saingan terlalu hebat buat anak2 perempuan, ditambah dgn quota yg tersangat sedikit buat anak2 luar Trengganu, Hanan gagal utk mendapatkan tempat di situ. Mujurlah Al Maarif sudi menerima…Alhamdulillah.

‘Hanan doa dapat sekolah mana?’ pernah ana tanyakan pada dia satu hari dulu.

“Hanan minta sekolah yg terbaik utk Hanan. Allah lebih tau.” jawab Hanan, macam org tua bunyinya.

Kak Hanan, dengan anak sedara yg disayangi...Oppa

So, 2 Januari 2011, kami pun manghantar Hanan ke sekolah barunya. debar tak debar Hanan, tok sah cerita lah. Bermula je cuti sekolah, selalunya itulah topik bualan dia dgn kami dan kawan2. Nak dok asrama nanti, cemana ye? Maklumlah, Hanan ni manja orangnya. Nampak je bersahaja, garang dgn adik, tapi deep inside, very soft….
Continue reading

Masa menginjak Pergi

Melihat gelagat nakal cucu sulung ana Aufa, ketenangan dan kegembiraan anak menantu menghabiskan masa bersama, kematangan anak2 ana sendiri dari yang tua hingga yg paling kecil, semuanya membawa kepada perasaan syukur yg teramat sangat pada Allah yg Maha Memberi. Namun dalam masa yg sama, ana tak dapat lari dari menerima kenyataan betapa masa itu berlalu dengan pantas sekali.


Continue reading

Alhamdulillah….Selesai sudah satu tanggungjawab.

(Dan banyak lagi tanggungjawab lain yang menanti untuk dilaksanakan sebaik mungkin…hanya kepadaMu dimohon kekuatan, ya Allah.)

As a sayimg goes,   ‘A picture speaks a thousand words’….and here are some captions that you can interpret yourselves. …Dozo…

baru selesai nikah sekitar 9.30 mlm 4hb Jun 2010

Bersama puteriku yg baru bergelar seorang isteri

cincin disarung di jari manis

pengantin sampai ke lokasi khemah dgn menaiki tram taman...lain dari yg lain?

khusyuk mengaminkan doa

Bersama Ustaz Saiful (x-SHAMS) dan famili...terima kasih ustaz, krn sudi dtg merai.

makan beradab di kuantan

Bersama teman2 yg sama belajar di US dulu

Bergambar bersama seisi keluarga seusai majlis di Taman Pertanian

Sama-sama excited membuka hadiah

Saat ketibaan di majlis pengantin lelaki di Gombak

makan beradab di majlis pengantin lelaki di Gombak

Upacara potong pulut kuning

Bergambar sekeluarga di rumah pengantin lelaki di Gombak.

The Bride and Groom with both parents.

Right before I leave her to her husband's custody...huhu

BAROKALLAHU LAKUMA WA BAROKA’ALAIKUMA WA JAMA’A BAINAKUMA FIL KHAIR.

Semoga kalian terus subur bercinta hingga ke syurga.

Ameen.

Another new member, coming soon.

Assalamualaikum semua.

Maaf dipinta atas kelewatan yang amat sangat dalam meng’update’ blog ni. Dah lebih sebulan ianya terbiar sepi. Semuanya gara-gara ‘bizi’…lagi-lagi busy jugak yg disalahkan. Sibuk jugak yg sentiasa menjadi alasan….

Sebenarnya, ana bakal menerima menantu lagi dalam masa terdekat ini. Sebab tu bizi. InsyaAllah, awal Jun tahun ni nanti, bertambah bilangan menantu ana kepada dua orang. Kali ni menantu lelaki pula. Macamana perasaan?

Hmm…yg pasti, memang teruja, excited to get a new member to join the family. Tapi dalam masa yg sama, ‘takut’ pun ada gak…bukan takut macam takutkan harimau tu, takut kali ni, hanya mereka2 yg dah melalui yg faham. nak terangkan di sini pun tak reti how. Cuma, setelah melalui pengalaman menerima menantu perempuan, kali ni nak dapat menantu lelaki, perasaan excitednya sangat berbeza…susah nak diungkapkan. Tapi, kalau boleh, nak je rasanya suruh anak tu spend as much time possible kat rumah bersama ana. Makin dekat harinya, makin hati si ibu tua ni teruja, namun excitement yg dirasa tetap disulam dengan rasa sayu dan pilu…kenapa ye? Buat-buat tanya pulak.

one of them is The Bride-to-be

Itulah hakikatnya, kehidupan. Segalanya adalah pinjaman buat kita. SEGALANYA sebenarnya. Walaupun dalam konteks ini, ana merasakan akan ‘kehilangan’ seorang anak perempuan, setelah ‘menerima’ seorang lain sebelum ini, hakikatnya, semua mereka adalah pinjaman buat kita.

Pernah dikisahkan kepada ana suatu ketika dulu, seorang sahabat yg menanti 10 tahun untuk menimang cahaya mata sendiri, akhirnya dikurniakan seorang puteri yg comel. Namun, ungkapan dari seorang teman lain

‘hai…, duk tolong bela hak orang je lah nampaknya ye?!’

benar2 menusuk hati ana, belum lagi hati teman yg melahirkan itu.

The truth, menerima menantu perempuan, beerti menerima seorang lagi anak perempuan, dan itulah juga perasaannya pabila menerima seorang menantu lelaki. Bukan beerti kita kehilangan anak perempuan kita, tapi kita bakal dikurniakan seorang lagi anak lelaki dalam hidup kita, kerana siapa pun mereka, baik lelaki maupun perempuan, adalah pinjaman dan amanah Allah buat kita yg bergelar ‘orang tua’.

Benar, tanggung jawab mereka berbeza, antara anak lelaki dan anak perempuan, antara seorang isteri dan seorang suami. Namun semua kita masih punya peranan sesama sendiri yg tak mungkin diketepikan begitu sahaja hanya kerana sebuah perkahwinan, kerana kita semua adalah makhluk Allah yg punya fungsi dan peranan, semuanya adalah pinjaman….

KepadaNya juga kita semua akan dikembalikan dengan hak dan tanggungjawab yg tersendiri. Saling bantu dan sokonglah kita demi mencapai redha Ilahi. Kerana setiap kita akan dipersoalkan mengenai pinjaman yg telah Allah kurniakan ini.

sekadar hiasan buat peringatan

Wish me luck.

Namun lebih diharapkan, MOHON DOANYA….

Terima kasih.

The New Member, akhirnya tiba

Assalamualaikum to all readers,

"permata hati Aja n Afif"

Just after less then 3 hours menjengah dunia

Alhamdulillah, on the 6th of Nov 2009 (overdue 9 hari), a 3.3kg baby boy was born at 5.44pm to a couple of young mom and dad, Siti Hajar Muzee bt Mustafa, and our son Afif b Badhrulhisham…both 24 years old. So that means, we are now grand Ma and grand Pa!!!At the age of 46, we are already grand parents. To some, ‘mudanya dah jadi atok dan nenek!!’, but to us, after 26 years of marriage, my mom in law herself jadi nenek at the age of 42, kami ni, ‘no big deal’ la kan?

Continue reading