Persiapan Mendidik Anak-anak Soleh, Pelapis Duat.

Maaf dipohon atas kesepian blog ini….

Ana dikala ini terlalu sibuk dengan urusan cucu-cucu, maka blog yg serba dhaif ini agak terabai sedikit. Cucu kedua ana, Rufaydah Mohd Afiq, kini berusia 3 bulan setengah, diserikan lagi dgn kehadiran cucu ketiga, Auni Sofea, yg belum pun berusia walau seminggu. Ketika ini, kesemuanya bersama ana di Kuantan. Dengan berbagai cerita pengabaian dan kecuaian di taman2 asuhan kanak2, menyebabkan mereka bersama ana buat ,masa ni. Maka, bayangkanlah….

Untuk post kali ini, ana muatkan satu tulisan dari sahabat ana Pn Nor Ashiqin Abd Hamid, moga-moga dengan perkongsian ini, kita sama-sama dapat memanafaatkannya, insyaAllah.

Persiapan membentuk anak-anak di umur sekolah rendah untuk menjadi pelapis duat di masa akan datang.

Senario 1

Sewaktu melihat berita di kaca TV mengenai serangan kejam Israel yang tidak berperikemanusiaan ke atas penduduk Palestin,terkeluar dari mulut si ibu;
“Sedihnya hati umi melihat penderitaan rakyat Palestin,setiap hari dizalimi Yahudi
Laknatullah.”
Tiba-tiba mencelah Mujahid yang berusia 6 tahun.
“Bila kita nak pergi ke Palestin Umi?”
Terkejut umi mendengar soalan yang diajukan,lalu bertanya,
“Bukankah mereka sedang berperang?Along tak takut mati ke?”
Jawab si anak,”Along pun nak mati syahid juga,umi.Takkan anak-anak di Palestin je yang boleh mati syahid.Along pun nak masuk syurga juga seperti mereka….”
Terkedu si ibu mendengar jawapan along yang penuh kesungguhan dan keikhlasan itu.

Senario 2

Sedang keluarga Encik Amran berehat-rehat sambil menonton program realiti hiburan di kaca TV petang Sabtu itu,tiba-tiba mereka dikejutkan dengan kedatangan kedua ibu-bapanya dari kampung.
Encik Amran dan isterinya Puan Laili bersalaman dengan mereka dan mempersilakan keduanya masuk.Puan Laili memanggil ketiga-tiga orang anaknya yang berusia di antara 3-12 tahun untuk bersalaman dengan datuk dan nenek itu.Anak yang bongsu,Farah berlari-lari datang memeluk kedua orang tua itu,tetapi kedua-dua abangnya masih tidak berganjak dari peti televisyen.
“Kejap lagi Along dan Angah tu datanglah bersalam dengan mak dan ayah.Mereka berdua tu memang tidak boleh ‘miss’program kegemaran mereka.Jika sedang menonton televisyen jangan di harap nak minta tolong apa-apa”jelas Puan Laili.
“Budak-budak zaman sekarang biasalah begitu….”jawab neneknya ringkas.
“Si Farah ni, nampak saja kecil mak.Tapi semua tarian dan lagu-lagu yang ditonton di TV tu boleh di tirunya,memang nampak sangat bakat dia,”tambah Puan Laili merujuk pada anak bongsunya.
Datuk dan nenek hanya berpandangan diantara satu sama lain tanpa berkata sepatah jua pun….

Persoalannya di sini ialah :Apakah persiapan dan peranan kita sebagai ibu bapa dalam membentuk anak-anak amanah Allah untuk menjadi generasi pelapis duat?Marilah kita para murabbi terutama ibu bapa memahami realiti (waqi’) kehidupan kita hari ini dengan penuh kesedaran, agar segala tindakan yang diambil adalah betul dan tepat.

Continue reading

Bila Maksiat dah Berleluasa

Pernah suatu ketika, anak bujang ana bersuara.

‘Mak, kalau kat US dulu, mak kata banyak je kes pregnant before marriage ni kan?’

‘Haah, memang  banyak. Apa yang berlaku di Malaysia sekarang, memang dah lama wujud di US 30 tahun dulu. Bukan teknologi je yang kita nak tiru, tapi segala serba serbinya kita sapu.’ Jawab ana waktu tu.

‘Meaning, kita ambil dengan hampas-hampasnya lah sekali?’ soal beliau lagi, yang lebih kepada satu statement dari satu pertanyaan.

‘Yes. Itulah kita, semua yang dari barat, kita anggap baik belaka. Tak pernah nak selidik buruk baiknya. Walhal, mereka dok pening kepala nak selesaikan masalah hamil bawah umur tu. Yang kita dengan penuh bangga nak meniru!’

‘Tapi mak, at least depa buat satu dosa je kan? Pregnant sebelum kahwin, tapi tak lah buang anak or even worse, bunuh anak pulak lagi, macam kita kat sini! Bermakna, kita lagi rosak lah tu kan?’ pening anak ana diluahkan dalam perbincangan.

‘Hmmm…..’ ana terkedu sebentar.

Ada jugak logiknya bila sekali fikir macam tu. Sudahlah buat salah berzina, lepas tu buang anak pulak, tinggal sana tinggal sini, macam kain buruk. Lebih parah, dilempar dari tingkat dua, disumbat ke lubang tandas, diperosok dalam tong sampah. Tak cukup dosa zina, tambah pulak dengan dosa membunuh sudahnya.

Makanya, bertambah buruk lagi lah imej orang Islam kat Malaysia ni. Mana taknya, yang banyak-banyak kes buang dan bunuh bayi tu, bukan ke dari kalangan orang MELAYU, maknanya, orang ISLAM lah tu……..wah, pening kita dibuatnya. Mana perginya pepatah ‘berani buat, berani tanggung’?

Tapi kan, cuba halusi semula scenario tu. Agaknya, apa yang menyebabkan mereka tergamak membuang dan membunuh anak kecil yang langsung tak berdosa tu? Kita memegang mana2 bayi, tambah pulak dari darah daging sendiri, tak faham kita macamana hati ibu2 yang tergamak baling anak sendiri dari tingkat dua bangunan. Mulalah kita bercakap,

‘Sedangkan binatang pun tau kasih dan sayangkan anak mereka. Di mana perginya nilai kemanusiaan kita sekarang?’

Continue reading

HIMPUN siri ke 3

Ana sambung bicara analisa tak rasmi kami bersama keluarga tempoh hari. Sehari berlalu selepas Himpun, macam2 feedback yg kami terima.Ada yg menghargai, ada yg memuji, tak kurang juga yang mengeji. Lucunya, kebanyakan kejian yg kami terima, bertepatan pulak dengan analisa informal yg kami buat. Bermakna, kami tidak off-track!

Semangat dua beradik nih!

Sambungan dari analisa sebelum ini, antara sebab2 lain mengapa umat Islam Malaysia enggan bersama himpun, adalah :

3. Lebih rela jadi ‘penonton’ di luar gelanggang dari sama2 jadi pemain dalam padang juga adalah diantara sifat orang Malaysia yg sangat ketara.

. Berjaya tak Berjaya HIMPUN ni belum tentu lagi, tak perlulah nak terlibat sama. Apa2 jadi nanti, susah… nanti orang cop kita yg bukan bukan.

(Orang Melayu Malaysia ni memang tak suka ambil risiko. Mereka lebih senang dan bahagia dengan zon selesa mereka, kerana apa? Kerana terhakisnya semangat jihad dalam diri. Bersantai dan berhibur itu lebih indah pada pandangan mata dan cita rasa hati mereka.  Nak bersusah payah, bermujahadah, jauh sekali.Semangat jihad habis lebur, cair tak berbaki lagi. Kalau pun ada, nanti, kita tunggu dan lihat dulu. Kalau untung kita pergi, kalau tak kita cuti.)

. Mungkin dengan ‘penerangan’ bahwa Islam itu agama dialog dan hujah, maka, mungkin org awam merasa tak perlulah kita turun padang sekali. Biarlah puak2 yg pandai berdialog dan berhujah je yg main peranan.

(Ditambah pulak dengan bicara orang2 bijak pandai yang akhirnya banyak mengelirukan orang ramai. Betul, Islam diperjelaskan supaya insan faham melalui dialog dan hujah. Dalam Himpun sendiri tiada yang bercanggah dengan itu. Yang dikatakan lolongan, sekadar menaikkan semangat. Bukan lolongan pun sebenarnya, tapi seruan yang membakar semangat, memperbaharui niat. Kemudian pengisian diberikan….kenapa….bagaimana dan seterusnya. Akhirnya sampai kepada satu deklarasi mengenai 10 perkara yang diseur supaya diambil peduli, diambil tindakan bagi memastikan aqidah umat Islam Malaysia khasnya, terpelihara. Sama2 berjanji utk memastikan itu berlaku.)

Continue reading

Coretan Himpun (ii)

Kesatuan lambang Kekuatan

Balik dari Himpun, kami pakat buat analisa masing2. Cuba mencari sebab musabab kenapa that poor turn outs happened? Kenapa yang berjanji nak hantar ahli pun, in the end tak hantar.
Kita disuruh menganalisa dan bermuhasabah kan? Demi utk memperbaiki keadaan dimasa akan datang. So, kami cuba buat dalam kelompok kecil kami sendiri anak beranak, walaupun tidak secara formal, tapi sambil-sambil bersembang kami sentuh permasaalahan ini serba sikit.

Apa yang ana faham : (Pandangan kami anak beranak)

1. Isu mempolitikkan segala yg boleh, adalah tersangat besar impaknya. Kalau satu puak ni jadi penganjur, puak yg lagi satu akan ‘boikot’ bersama2 dengan kuncu2nya.

. Kebetulan, UMNO menyatakan persetujuannya utk sama2 menganjurkan HIMPUN, maka PAS terus menolak, dengan alasan tidak mahu bersekongkol dengan UMNO.

(Kenapa perlu taksub sgt sampai mcm tu? Kalau ada kebaikan dan kebenarannya, apa salah utk kita bersetuju dan bekerjasama. Himpun menyuarakan soal aqidah, soal pokok, bukan lagi cabang. Dalam Himpun kita menyeru seluruh umat utk bersatu demi menyelamatkan aqidah. Saling bantu membantu, saling bekerjasama utk tujuan yg mulia itu. Bila kita bersatu, suara kita kuat. Gesaan kita boleh terkesan jauh. UMNO utk org Melayu/Islam. Pas jugak utk org Islam/rata2nya Melayu. Aqidah yg diseur utk diselamatkan adalah aqidah Islam, kan sama dan serupa perjuangan tu, kenapa perlu dijurangkan?)

.Bila satu parti dah sah diselah sini, satu parti lagi akan bermatian utk tidak berada di tempat yg sama, walaupun ada terdapat kebenaran mengenai perlunya keberadaannya di situ.

(Bila kita kata taksub, ada yang melenting. Bercakap pasal asobiyah, masing2 menuding jari ke arah orang lain, lupa yang dengan ketaksuban sendiri itulah petanda asobiyah. Tak kira betul atau salah, asal dia dari puak kita, kita sokong belaka. Betul belaka….Tak kira betul atau salah, asal ianya dari pihak sana, bukan dari puak kita, kita sanggah sokmo. Salah belaka depa tu. BUKAN ASOBIYAH KE TU? So, siapa sebenarnya yang berasobiyah di sini?)

. Asal ada satu organisasi yg menyokong tindakan A, pasti ia akan dituduh sebagai penyokong, tali barut, dan sebagainya.

(Mungkin kita mudah menilai orang lain dengan menggunakan cermin diri sendiri. Maksud ana, pandangan mata hati kita dikelabui dengan tanggapan, kalau dah bersama puak A, saling bekerja sama, bantu membantu, tak kiralah yg dibantu tu perkara kebaikan atau tidak, tapi bila kita tak sanggup nak buat, orang lain buat, depa tu bersubahat lah, katanya. Tuduhnya.
Cuba ambil contoh isu aqidah dan himpun ni. Isu aqidah isu bersama bagi seluruh umat Islam. Semua NGOs dan badan2 Islam dipelawa utk sama2 berganding bahu menganjurkan perhimpunan utk menghimpun seluruh umat Islam, dari semua latar belakang, lapisan umur, semata2 utk menyatakan kita semua tidak rela, dan tidak akan berdiam diri bila maruah dan kedaulatan Islam dimain2kan oleh pihak musuh.
Bayangkan, kalau SEMUA NGOs dan badan2 itu bersatu hati, ikhlas melakukannya demi aqidah, ada peluang ke utk pihak sana nak mengtakan hanya dia yang berjuang utk aqidah. Pihak satu lagi hanya pandai rhetoric semata? Kalau PAS sendiri hadir dan terlibat sama, boleh ke UMNO nak mendabik dada, ‘Kami umno memperjuangkan aqidah, sedangkan pas hanya pandai bercakap, tapi tak sanggup bertindak?’ Siapa yang beri peluang mereka bersorak seumpama itu? Salah ISMA ke sebagai salah satu penganjur utama Himpun? ISMA tak pernah declare sokong UMNO, tolak PAS, or vice versa….polisi kami, yang benar, walau siapa pun dia, kami sokong, kami bantu. Yang salah, walau siapa pun dia, kami sanggah dan kami tolak.)

Continue reading

Hari itu, HIMPUN….(I)

Hari itu, tanggal 22 Oktober 2011. Ada jemputan kahwin anak teman sepengajian di US dulu. Maka kami merancang utk bertolak awal pagi Sabtu berkenaan, meninggalkan anak yang dalam pantang bersama menantu dan cucu, singgah sebentar di rumah anak menantu pertama, sebelum meraikan raja sehari di Taman Melawati, dan melanjutkan  plan sehari itu utk sama2 berhimpun di Shah Alam.

Semua kami sangat teruja, semua….walaupun anak kedua kami, suaminya dan bayi kecil berusia 9 hari terpaksa kami tinggalkan di Kuantan…baru sgt lagi utk ikut berjalan jauh.

Rufaydah bt Mohd Afiq

Sempat mengajak beberapa teman yg kami jumpa di kenduri tersebut utk sama2 ke HIMPUN ptg tu.

“Himpun tu apa kak meen?”

“La, kamu tak tengok TV, suratkhabar dan internet, facebook ke? Bukan kecoh ke promosi himpun kat media?”

Rupanya, ramai je yang dhaif tentang program ni, lalu ana mengambil sedikit masa menjelaskan kenapa dan utk apa himpun dilaksanakan.

“Harapan penganjur, semua umat Islam, despite fahaman politik masing2, despite beza gerak kerja NGO Islam etc, semuanya bergabung dan bersatu membuktikan kesatuan ummah demi aqidah. Maknanya, kita boleh bersatu demi aqidah, mudah2an musuh akan terkesan dgn kesatuan tersebut, kerana soal aqidah adalah soal pokok yg sgt penting yg wajib disepakati bersama oleh seluruh umat Islam.”

“Tapi, kenapa nak buat kat stadium? Nak di apakan kat sana kak meen?”

Junior ana terus musykil, dan ana mengambil peluang bercerita lagi, dalam masa yg sgt terhad ketika itu.

“Kita berkumpul di stadium supaya tak ganggu jalanan. Media akan ikut serta, liputan akan dibuat, bukan saja oleh media arus perdana, tapi setiap NGO dan badan yg terlibat, pasti akan buat laporan masing2, supaya mesej himpun sampai kepada semua di luar nanti.”

“Apa yang ada?”
Continue reading

Kisah Sedih – MaNa MaK?

Salam semua…..

Seperti biasa, ana akan kata, banyak yg nak ana cerita, tapi sekali lagi alasan juga yg terpaksa ana berikan. Memang banyak peristiwa yg berlaku, persediaan hari raya,kerenah dipagi raya, riuh rendah malam raya dan banyak lagi kisah kisah beraya dengan famili dan teman teman yg ana kira memang worth sharing. Tapi…..keadaan memang belum memungkinkan ana utk duduk diam menulis. Ana bukan macam Hanan, my daughteryg walaupun org keliling bising, tapi dia tetap boleh tenggelam dalam dunia dia menulis dan berceloteh….i guess, she’s a true writer?

Apa pun, ana nak kongsi sesuatu yg ana dapat dari laman fb, yg ana kira mungkin ramai yg dah baca. At first I got it from my own dear sis in Rawang. Later, my sis-in-law nun di Johor sana pun sent me the same kisah through email. So I guess, this kisah also is worth sharing and be posted sbg reference utk akan datang….

Enjoy, dan ambil iktibarnya. Memang inilah hakikat hidup, esp zaman sekarang….mohon bantuan Allah utk jadi anak yg soleh/ah pada kedua ibu bapa kita. InsyaAllah…

Cerita yang menyentuh hati. Mana Mak?

Jam 6.30 petang.
Mak  berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “ Ada  di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian,

Continue reading

‘He Is One In A Million’

Based on a True Story… Copied from my email, from a friend

Dilihat dari usia beliau sudah tidak muda lagi, usia yang sudah senja bahkan sudah mendekati malam. Masa Pak Suyatno, 58 tahun ke sehariannya diisi dengan merawat isterinya yang sakit. isterinya juga sudah tua. Mereka  berkahwin sudah lebih 32 tahun

Mereka dikurniakan 4 orang anak ….disinilah awal cubaan menerpa, setelah isterinya melahirkan anak ke empat …..
tiba-tiba kakinya lumpuh dan tidak boleh digerakkan. Hal itu terjadi selama dua tahun.

Menginjak tahun ke tiga seluruh tubuhnya menjadi lemah bahkan terasa tidak bertulang  lidahnyapun sudah tidak mampu digerakkan lagi.

Setiap hari pak suyatno memandikan, membersihkan kotoran, menyuapkan, dan mengangkat isterinya ke atas tempat tidur.      
Sebelum berangkat ke tempat kerja dia meletakkan isterinya di hadapan TV supaya isterinya tidak berasa kesunyian.

Walau isterinya tidak dapat bercakap, tapi dia selalu melihat isterinya tersenyum, dan pak suyatno masih berasa beruntung kerana tempat kerjanya tidak begitu jauh dari rumahnya,
Sehingga siang hari dia boleh pulang ke rumah untuk menyuapi isterinya makan. Petangnya dia pulang memandikan isterinya, mengganti pakaian, dan selepas maghrib dia temankan isterinya menonton tv sambil bercerita apa sahaja yang dia alami seharian.

Walaupun isterinya hanya mampu memandang (tidak mampu memberikan respons ), pak suyatno sudah cukup senang bahkan dia selalu menggoda dan bergurau dengan isterinya setiap kali menjelang tidur.

Rutin ini dilakukan pak suyatno lebih kurang 25 tahun. Continue reading